Przejdź do treści
Logo Social Cafe - Kawiarnia Ełk
dodaje energii do działania
  • Punkty z dobrą kawą
    • Park Solidarności
    • Targowisko
    • Promenada
  • NOK czyli nauka o kawie

    COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno

    EKSPRES KOLBOWY nie tylko dla profesjonalistów

    KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO

    DRIP czyli przelewem do dobrej kawy

    Niezbyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.

    FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę

    AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę

    Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX

    KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena

    NOK czyli Nauka o Kawie

  • Eventy
  • Szkolenia Baristyczne
  • Kawa
  • O nas
    • Warto Być Przedsiębiorstwem Społecznym!
    • O nas
Kontakt

Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX

Chemex to urządzenie przypominające laboratorium kawowe, służące do zaparzania kawy metodą przelewową. Przypomina laboratoryjne urządzenie dzięki temu, że został zaprojektowany przez chemika z krwi i kości. Jest coraz bardziej popularny zarówno w kawiarniach jak i domach, bo podbił serca wielu kawoszy. Stał się przedmiotem wręcz kultowym, pojawia się w książkach, filmach i serialach, a jeden z instytutów w USA wybrał go jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów.

 

Kawa przyrządzona w domowym laboratorium kawowym – Chemexie ma wyjątkowy aromat i czysty, delikatny smak, dzięki gęstemu filtrowi. Prawidłowe zaparzanie na początku może wymagać pewnego treningu, ale w ostateczności przekonujemy się, że warto. Za jednym razem można przygotować 3 lub 4 porcje kawy, w zależności od wielkości. Jest to więc bardzo dobre rozwiązanie dla rodziny lub grupy przyjaciół. Chemex wygląda wystarczająco dobrze, aby znaleźć się w muzeum sztuki współczesnej, a jeśli ktoś by go użył jako wazon do kwiatów, pewnie też otrzymałby pochwały za dobry gust. 

Należy pamiętać, że ilość kawy oraz wody, potrzebnej do jej zaparzenia, zależy od rodzaju ziaren kawy, stopnia ich zmielenia, a także od preferowanej intensywności napoju.  

Do przygotowania kawy potrzebne są:

Chemex
Filtr
Dzbanek do wody
Młynek do kawy
Waga kuchenna
Stoper
Termometr
50 gramów kawy
700 gramów przefiltrowanej wody

Jak zaparzyć kawę w CHEMEXie?

1. Zmielić kawę gruboziarniście, wielkością powinna przypominać granulki soli morskiej. 

2.U mieścić w chemexie filtr do kawy w kształt stożka. Filtr przelać gorącą wodą co pozbawia kawę papierowego posmaku, a także ogrzewa naczynie. Wodę z naczynia należy wylać.

3. Wsypać zmieloną kawę do filtra i delikatnie zamieszać, tak aby wyrównać powierzchnię. Całość można postawić na wadze, która pozwoli kontrolować ilość dodawanej wody.

4. Delikatnie zacząć zalewać kawę wodą o temperaturze około 95°C, okrężnymi ruchami, zaczynając od środka naczynia. Początkowo zalewać kawę wodą w stosunkach 1:2 (na 50 gramów kawy, użyj 100 gramów wody); podczas tego etapu zachodzi proces preinfuzji – wytworzenia się bąbelków na powierzchni kawy pod wpływem dwutlenku węgla w kontakcie z wodą, im świeższa kawa, tym więcej pianki pojawi się na jej powierzchni. Odczekać 45-60 sekund.

5. Ponowne zalewanie kawy wodą; nie przelewać ziaren – woda powinna dojść do poziomu, w którym zakrywa zmielone ziarna.

6. Powtarzanie procesu, aż do zużycia całej wody.

7. Odczekanie, aż cała kawa spłynie na dno naczynia, po czym wyjąć filtr i rozlać kawę do filiżanek.

8. Cały proces parzenia kawy w chemexie powinien zająć 3.5-4.5 minut. Jeżeli zajęło to krócej, następnym razem trzeba wolniej zalewać kawę albo drobniej zmielić kawę – analogicznie w przypadku zbyt długiego okresu parzenia kawy.  

Dla zachowania czystości, po każdorazowym użyciu naczynia wystarczy przepłukać je czystą wodą.

Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie

  1. KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
  2. Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
  3. AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
  4. FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
  5. Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
  6. DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
  7. KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
  8. KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
  9. COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.

Inne nasze marki

Kontakt

Szukasz partnerów do działania, jesteś zainteresowany ofertą #SocialCafe lub interesuje Cię pozostała działalność Fundacji Innowacja? Napisz wiadomość, zostaw po sobie ślad. 

Tel. 792014560-Karol / 500046320-Anna
kontakt@innowacja.org

10464408
instagram-nowa-ikona_1057-2227-300x300

Nasze dane:

#SocialCafe jest prowadzona przez Fundację Innowacja:
Fundacja Innowacja
Wojska Polskiego 38/1,
19-300 Ełk

NIP: 848-187-69-44
REGON: 385796590
KRS: 0000827098

Konto:
Numer konta: 69 1600 1462 1717 2945 9000 0001
Bank: BNP Paribas

Polityka prywatności

Projekt i wykonanie strony Oleksy.it