NOK czyli nauka o Kawie

Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX

Chemex to urządzenie przypominające laboratorium kawowe, służące do zaparzania kawy metodą przelewową. Przypomina laboratoryjne urządzenie dzięki temu, że został zaprojektowany przez chemika z krwi i kości. Jest coraz bardziej popularny zarówno w kawiarniach jak i domach, bo podbił serca wielu kawoszy. Stał się przedmiotem wręcz kultowym, pojawia się w książkach, filmach i serialach, a jeden z instytutów w USA wybrał go jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów.

Kawa przyrządzona w domowym laboratorium kawowym – Chemexie ma wyjątkowy aromat i czysty, delikatny smak, dzięki gęstemu filtrowi. Prawidłowe zaparzanie na początku może wymagać pewnego treningu, ale w ostateczności przekonujemy się, że warto. Za jednym razem można przygotować 3 lub 4 porcje kawy, w zależności od wielkości. Jest to więc bardzo dobre rozwiązanie dla rodziny lub grupy przyjaciół. Chemex wygląda wystarczająco dobrze, aby znaleźć się w muzeum sztuki współczesnej, a jeśli ktoś by go użył jako wazon do kwiatów, pewnie też otrzymałby pochwały za dobry gust. 

Należy pamiętać, że ilość kawy oraz wody, potrzebnej do jej zaparzenia, zależy od rodzaju ziaren kawy, stopnia ich zmielenia, a także od preferowanej intensywności napoju.  

Do przygotowania kawy potrzebne są:

Chemex
Filtr
Dzbanek do wody
Młynek do kawy
Waga kuchenna
Stoper
Termometr
50 gramów kawy
700 gramów przefiltrowanej wody

Jak zaparzyć kawę w CHEMEXie?

1. Zmielić kawę gruboziarniście, wielkością powinna przypominać granulki soli morskiej. 

2.U mieścić w chemexie filtr do kawy w kształt stożka. Filtr przelać gorącą wodą co pozbawia kawę papierowego posmaku, a także ogrzewa naczynie. Wodę z naczynia należy wylać.

3. Wsypać zmieloną kawę do filtra i delikatnie zamieszać, tak aby wyrównać powierzchnię. Całość można postawić na wadze, która pozwoli kontrolować ilość dodawanej wody.

4. Delikatnie zacząć zalewać kawę wodą o temperaturze około 95°C, okrężnymi ruchami, zaczynając od środka naczynia. Początkowo zalewać kawę wodą w stosunkach 1:2 (na 50 gramów kawy, użyj 100 gramów wody); podczas tego etapu zachodzi proces preinfuzji – wytworzenia się bąbelków na powierzchni kawy pod wpływem dwutlenku węgla w kontakcie z wodą, im świeższa kawa, tym więcej pianki pojawi się na jej powierzchni. Odczekać 45-60 sekund.

5. Ponowne zalewanie kawy wodą; nie przelewać ziaren – woda powinna dojść do poziomu, w którym zakrywa zmielone ziarna.

6. Powtarzanie procesu, aż do zużycia całej wody.

7. Odczekanie, aż cała kawa spłynie na dno naczynia, po czym wyjąć filtr i rozlać kawę do filiżanek.

8. Cały proces parzenia kawy w chemexie powinien zająć 3.5-4.5 minut. Jeżeli zajęło to krócej, następnym razem trzeba wolniej zalewać kawę albo drobniej zmielić kawę – analogicznie w przypadku zbyt długiego okresu parzenia kawy.  

Dla zachowania czystości, po każdorazowym użyciu naczynia wystarczy przepłukać je czystą wodą.

Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie

  1. KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
  2. Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
  3. AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
  4. FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
  5. Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
  6. DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
  7. KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
  8. KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
  9. COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *