Ekspres kolbowy, zwany także ekspresem ręcznym, półautomatycznym, manualnym bądź dźwigniowym to najpopularniejszy ekspres, “sterowany” manualnie przez baristów. Z pozoru wydawać by się mogło, że aparat ten jest prosty w obsłudze, jednak w praktyce wymaga sporej wiedzy na temat przyrządzania samego espresso.
Ekspres kolbowy nie jest najlepszym wyborem dla osób żyjących w pośpiechu, ale będzie najlepszym wyborem dla osób, które lubią prawdziwe espresso i napoje przygotowywane na jego bazie, takie, jak: cappuccino, latte, macchiato czy flat white.
Do przygotowania kawy potrzebne:
- Młynek do kawy
- Ekspres ciśnieniowy kolbowy
- 7-10 gramów świeżo zmielonej kawy
- Przefiltrowana woda
- Tamper
- Waga kuchenna
Jak wykorzystać ekspres kolbowy do zaparzenia wyśmienitej kawy?
Ekspres kolbowy wymaga drobnego zmielenia ziaren. Dzięki temu woda przepuszczana przez kolbę napotyka odpowiedni opór i powstaje ciśnienie, które pozwoli zabrać z drobno zmielonej kawy cały jej smak i aromat.
- Wlać przefiltrowaną wodę do zbiornika na wodę. Włączyć ekspres, by podgrzać wodę, a także ogrzać sam sprzęt (najlepiej 15-30 minut przed parzeniem kawy).
- Przepłukać grupę (czyli okrągły wylot ekspresu) – uruchomić na kilka sekund przepływ wody, aby przez grupę przeleciał ciepły strumień, który usunie resztki kawy i ogrzeje sprzęt przed parzeniem.
- Zmielić bardzo drobno ziarna kawy.
- Do kolby, a dokładniej do wewnątrz znajdującego się sitka, nasypać świeżo zmieloną kawę i wyrównać jej powierzchnię;użyć tampera, aby mocno docisnąć kawę.
- Umieścić kolbę w grupie i uruchomić przepływ wody. Po paru sekundach do filiżanki zacznie spływać ciemnobrązowe espresso; po ok. 20-25 sekundach strumień espresso nabierze jasnego koloru, co jest sygnałem do zakończenia ekstrakcji kawy; im dłużej woda będzie spływała do filiżanki, tym bardziej rozwodnione będzie espresso.
Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy? Zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie
- KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
- Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
- AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
- FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
- Niezbyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
- DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
- KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
- KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
- COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.