AeroPress to genialnie proste w użyciu urządzenie. To prosta obsługa i niezwykły smak kawy. Wygląda dosyć niepozornie – przypomina dużą strzykawkę. Został wymyślony stosunkowo niedawno i jest to najmłodsze z urządzeń do przelewowego parzenia kawy. Łączy w sobie zalety french pressa i dripa V60 Hario. Nie trzeba w nie inwestować dużych pieniędzy i jest także idealne dla osób podróżujących – zajmuje bardzo mało miejsca i jest łatwe w transporcie. Do przygotowania naparu najlepiej użyć kaw przeznaczonych do alternatywnych metod parzenia, czyli o jasno palonych ziarnach. Grubość mielenia ziaren powinna być dosyć drobna.
AeroPress wyciąga z kawy maksimum jej soczystości i naturalnych nut owocowych, podkreśla także jej kwasowość. Sprawdzi się i dla kawowych konserwatystów, którzy lubią małą czarną zbliżoną do espresso, jak i dla tych, którzy uwielbiają poszukiwać wciąż nowych doznań smakowych. Dzięki prostej budowie, w AeroPressie można “bawić się” różną ilością wody i kawy, aby uzyskać najbardziej pożądany w smaku i intensywności napar. Kawa parzona w strzykawce może być najlepszą kawą, jaką piłeś w życiu!
Do przygotowania kawy potrzebne są:
- AeroPress
- Filtr
- Młynek do kawy
- Waga kuchenna
- Stoper
- Termometr
- 15-18 gramów zmielonej kawy (w zależności od tego, jak intensywną kawę chcesz przyrządzić).
- 200 gramów przefiltrowanej wody
Jak zaparzyć kawę w Aeropressie?
- Przygotować wodę do zagotowania.
- Włożyć plastikowy filtr do sitka.
- Użyć trochę gorącej wody do namoczenia filtra i sitka – neutralizuje ewentualny papierowy posmak w kawie, a także ogrzewa naczynie przed rozpoczęciem parzenia kawy; pozostałość wody usunąć.
- Złożyć swój AeroPress (przykręcić sitko z filtrem do cylindra, postawić cylinder na kubku bądź dzbanku, w którym będzie zaparzana kawa; wszystkie części AeroPressu muszą być suche, bo resztki wilgoci mogą uszkodzić urządzenie).
- Dodać do cylindra zmieloną kawę.
- Włączyć stoper i dodać wody w stosunku 2:1 do kawy (przykładowo na 15 gramów kawy, dodaj 30 gramów wody); woda powinna mieć temperaturę ok. 93°C.
- Upewnić się, że kawa jest równomiernie namoczona – można do tego użyć mieszadła, a następnie trzeba jej pozwolić “poleżeć” przez 30 sekund (preinfuzja).
- Zużyć pozostałej gorącej wody, aby napełnić cylinder i pozostawić na minutę do zaparzenia.
- Po minucie wymieszać zmieloną kawę.
- Zwilżyć gumową uszczelkę i włożyć tłok do cylindra; tłoczek powoli przeciskać w dół naczynia; jeśli wolisz delikatny, klarowny napar, przeciskaj tłoczek w wolnym tempie; jeśli jednak wolisz intensywny i gęsty- wówczas powinieneś go przeciskać energiczniej.
- Kawę popychamy znajdującym się w cylindrze powietrzem; potem przeciskana jest przez filtr, a do naszego kubka wpada czarny i aromatyczny napar. Kiedy usłyszymy syknięcie powietrza, powinniśmy przerwać parzenie. Nasza kawa jest gotowa.
Jak wyczyścić AeroPress?
Wystarczy odkręcić sitko, następnie docisnąć tłok do końca cylindra, by pozbyć się resztek kawy. Wypłucz gumową uszczelkę i przetrzyj ją dokładnie za pomocą szczoteczki. Urządzenie z powodzeniem można myć w zmywarce. Ważne aby po każdym użyciu wyczyścić AeroPress z resztek po kawie. Przechowuj urządzenie w taki sposób, by tłok zawsze znajdował się w cylindrze, bądź był całkowicie wyjęty.
Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy? Zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie
- KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
- Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
- AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
- FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
- Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
- DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
- KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
- KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
- COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.