Syfon został wynaleziony w latach 30. XIX wieku. Twórca tego urządzenia do dziś nie jest znany, gdyż to odkrycie przypisuje się zarówno francuskiej gospodyni domowej oraz szkockiemu inżynierowi morskiemu. Nie jest on jeszcze bardzo popularny w naszym kraju, dlatego nie każdy miał okazję zakosztować parzonej w nim kawy. Syfon umożliwia sporządzanie kawy w alternatywny sposób, a jednocześnie nada kuchni (lub innemu pomieszczeniu) designu rodem z laboratorium czy naukowej pracowni.
Wbrew pozorom cały proces nie jest bardzo skomplikowany. W rzeczywistości syphon jest idealnym połączeniem efektowności z funkcjonalnością. Przez wiele osób syfon jest uważany za najlepszą metodę parzenia kawy. Syfon składa się z dwóch szklanych kolb, statywu i palnika. Nie jest to dobra metoda na przygotowanie szybkiej, porannej kawki przed pracą, ale przy spotkaniu towarzyskim stanie się prawdziwa atrakcją. W tym przypadku musimy poświęcić trochę naszego czasu i uwagi, ale naprawdę warto. Kawa otrzymana z syfonu będzie miała bardzo żywy, słodki, ale zaraz subtelny smak, a wyglądem będzie przypominać mocną herbatę.
Do przygotowania kawy potrzebne są:
- Syfon
- Filtr
- Młynek do kawy
- Waga kuchenna
- Stoper
- Termometr
- 300 gramów przefiltrowanej wody
- 20-25 gramów kawy
Jak wykorzystać Syfon do zaparzenia Kawy?
- Zwilż filtr ciepłą wodą – najlepiej niech przeleży w niej parę minut. Następnie umieścić go w górnej komorze syfonu i zaczep go do szyjki komory.
- Napełnij dolną komorę gorącą wodą.
- Po napełnieniu zbiornika uruchom palnik, który będzie podgrzewał wodę.
- W czasie gotowania wody zmiel kawę w średnim stopniu. Upewnij się, że nie jest zmielona zbyt drobno.
- Połącz górny zbiornik z dolną kolbą; nie na siłę, aby nie uszkodzić naczynia.
- Podczas wrzenia wody zauważysz jak przemieszcza się z dolnego zbiornika do górnej kolby; Jeśli w dolnej kolbie pozostanie trochę wody, to nie należy się tym przejmować.
- Teraz można wsyp kawę do górnej komory, delikatnie mieszając szpatułką. Nie powinny zostać żadne grudki.
- Pozwól kawie parzyć się przez trochę ponad minutę – optymalny czas to minuta i 10 sekund. Im dłużej pozwolimy się kawie parzyć, tym mocniejszy i gorzki napar uzyskamy. Po około minucie czasu, odetnij źródło ciepła i wymieszaj raz jeszcze napar za pomocą szpatułki.
- Na tym etapie kawa zacznie przelewać się do dolnej kolby – dzieje się tak z powodu wytworzonego podciśnienia pod wpływem spadającej temperatury. W ten sposób w górnej kolbie zostaną grudki, a na dole będzie pyszny, czarny, klarowny napar.
Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie
- KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
- Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
- AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
- FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
- Niezbyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
- DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
- KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
- KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
- COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.