Cold brew ostatnio jest niezwykle modną odmianą kawy. Jest przygotowywana bez użycia gorącej wody i z roku na rok coraz więcej osób decyduje się przetestować tę metodę, szczególnie latem, gdyż jest idealnym zamiennikiem tradycyjnej kawy mrożonej.
Parzenie jej to banalna sprawa, chociaż o parzeniu mówimy tu w przenośni, bo wszystko potraktowane jest zimną wodą. Całą ideą Cold Brew jest wyciągnięcie smaku ze zmielonej kawy poprzez jej wielogodzinne namaczanie.
Kawa ta ma niższy poziom kwasowości, jest też słodsza w smaku, a także bardzo orzeźwiająca – idealna na gorące, letnie dni. Tak przygotowaną kawę można bez problemu przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.
Cold brew zawiera także więcej kofeiny, niż tradycyjna kawa, ponieważ ziarna kawy w procesie macerowania mają dłuższy kontakt z wodą. Zatem może wyglądać dosyć niepozornie, ale ona ma naprawdę kopa!
Samo przygotowanie kawy metodą cold brew jest wyjątkowo proste i nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Aby uzyskać jak najlepszy smak napoju warto użyć ziaren dedykowanych metodom alternatywnym, czyli jasno wypalonych, np. z Kenii, Burundi czy Etiopii – o owocowych nutach smakowych.
Jak w przypadku każdej metody parzenia kawy tak i w cold brew sugerujemy zakup kawy ziarnistej i zmielenie jej w odpowiedniej grubości – czyli dosyć grubo, tuż przed jego przygotowaniem.
Do przygotowania kawy potrzebne są:
- Filtr (może być taki jak do Chemexa bądź V60)
- Młynek do kawy
- Waga kuchenna
- Szklanka, dzbanek czy szklana butelka
- Przefiltrowana woda
- Kawa ziarnista
Jak zrobić kawę?
- Zalać zmieloną kawę lodowatą, przefiltrowaną wodą późnym wieczorem: sugerowane proporcje to 5 g zmielonej kawy na każde 100 ml wody.
- Po zalaniu zamknąć naczynie, w którym przygotowywany jest napar (można przykryć folią), a następnie umieścić w lodówce na 10-12 godzin.
- Potem wystarczy odcedzić kawę (można wykorzystać filtr do dripa czy chemexa).
Każdy musi znaleźć swój idealny przepis na przyrządzanie kawy metodą cold brew, dlatego warto eksperymentować z różnymi ziarnami, z czasem macerowania kawy czy też jej proporcjami w stosunku do wody.
Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy? Zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie
- KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
- Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
- AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
- FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
- Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
- DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
- KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
- KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
- COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.