NOK czyli nauka o Kawie

COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.

Cold brew ostatnio jest niezwykle modną odmianą kawy. Jest przygotowywana bez użycia gorącej wody i z roku na rok coraz więcej osób decyduje się przetestować tę metodę, szczególnie latem, gdyż jest idealnym zamiennikiem tradycyjnej kawy mrożonej.

Parzenie jej to banalna sprawa, chociaż o parzeniu mówimy tu w przenośni, bo wszystko potraktowane jest zimną wodą. Całą ideą Cold Brew jest wyciągnięcie smaku ze zmielonej kawy poprzez jej wielogodzinne namaczanie.

Kawata ma niższy poziom kwasowości, jest też słodsza w smaku, a także bardzo orzeźwiająca – idealna na gorące, letnie dni. Tak przygotowaną kawę można bez problemu przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.

Cold brew zawiera także więcej kofeiny, niż tradycyjna kawa, ponieważ ziarna kawy w procesie macerowania mają dłuższy kontakt z wodą. Zatem może wyglądać dosyć niepozornie, ale ona ma naprawdę kopa!

Samo przygotowanie kawy metodą cold brew jest wyjątkowo proste i nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Aby uzyskać jak najlepszy smak napoju warto użyć ziaren dedykowanych metodom alternatywnym, czyli jasno wypalonych, np. z Kenii, Burundi czy Etiopii – o owocowych nutach smakowych.

Jak w przypadku każdej metody parzenia kawy tak i w cold brew sugerujemy zakup kawy ziarnistej i zmielenie jej w odpowiedniej grubości – czyli dosyć grubo, tuż przed jego przygotowaniem.

Do przygotowania kawy potrzebne są:

  1. Filtr (może być taki jak do Chemexa bądź V60)
  2. Młynek do kawy
  3. Waga kuchenna
  4. Szklanka, dzbanek czy szklana butelka
  5. Przefiltrowana woda
  6. Kawa ziarnista

Jak zrobić kawę?

  1. Zalać zmieloną kawę lodowatą, przefiltrowaną wodą późnym wieczorem: sugerowane proporcje to 5 g zmielonej kawy na każde 100 ml wody.
  2. Po zalaniu zamknąć naczynie, w którym przygotowywany jest napar (można przykryć folią), a następnie umieścić w lodówce na 10-12 godzin.
  3. Potem wystarczy odcedzić kawę (można wykorzystać filtr do dripa czy chemexa).

Każdy musi znaleźć swój idealny przepis na przyrządzanie kawy metodą cold brew, dlatego warto eksperymentować z różnymi ziarnami, z czasem macerowania kawy czy też jej proporcjami w stosunku do wody. 

Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy? Zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie

  1. KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
  2. Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
  3. AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
  4. FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
  5. Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
  6. DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
  7. KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
  8. KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
  9. COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *