NOK czyli nauka o Kawie

KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena

Kawiarka to alternatywę dla ekspresu, aby maksymalnie uprościć proces przygotowania aromatycznej kawy. Wynaleziono ją w latach 30-tych XX wieku we Włoszech. Obecnie można ją spotkać w wielu domach na całym świecie, a swoją popularność zawdzięcza szczególnie niskiej cenie oraz prostocie w przygotowaniu naprawdę dobrego naparu. Kawiarka jest często nazywana kupresem lub kafetierką.

Kawiarka

Kawiarka używana jest najczęściej w Europie, szczególnie w takich krajach jak Włochy, Portugalia, Węgry czy Szwajcaria. Dostępna jest w wielu rozmiarach i designach, a to wszystko po to, by dostosować ją do swoich potrzeb i wymagań. Kawiarka może być wykonana z aluminium bądź stali. Szczególną uwagę należy zwrócić na jakość stopu, z którego została wykonana. Słabej jakości kawiarki po zetknięciu z wysoką temperaturą i wodą mogą nadawać kawie metalicznego posmaku i uwalniać szkodliwe związki.

Kawiarka spowodowała, że parzenie kawy stało się proste i nawet niedoświadczeni kawosze poradzą sobie z tym urządzeniem. Wybór kawy jest bardzo szeroki i zależy od indywidualnych preferencji, jeżeli chodzi o tę metodę parzenia. Zazwyczaj używa się mieszanek do espresso(tak zwane blendy lub single ciemno wypalane), ale można też wypróbować kaw o jasno wypalonych ziarnach, przeznaczonych do metod alternatywnych. Nie poleca się jednak używania gotowej kawy mielonej, tej ze sklepowych półek, ze względu na zbyt drobno zmielone ziarna.

Do mielenia kawy polecane są młynki żarnowe (w wersji ręcznej bądź elektrycznej). 

Do przygotowania kawy potrzebne są:

Kawiarka
Młynek do kawy – najlepiej żarnowy
15-17 gramów kawy (w zależności od rozmiaru kawiarki)
Woda przefiltrowana
Opcjonalnie – mleko

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

1. Zmielić kawę drobnoziarniście – kawa powinna przypominać wielkością sól kuchenną. 

2. Wsypać zmieloną kawę do sitka kawiarki – kawa powinna wypełnić całe sitko. Następnie wyrównaj jej powierzchnię palcem i usuń ewentualny nadmiar.

3. Wlać ciepłą wodę do dolnego zbiornika kawiarki, do wysokości wentyla odprowadzającego nadmiar ciśnienia.

4. Zakręcić dokładnie kawiarkę i umieść ją na palniku, na małym ogniu. Pozostaw górną pokrywę otwartą, aby kontrolować proces parzenia.  Podczas zakręcania nie należy trzymać za uchwyt, ponieważ jest to najdelikatniejsza część całej kawiarki, która łatwo może ulec zniszczeniu.

5. Po około minucie kawa zacznie wypływać do górnej części kawiarki. W momencie, gdy się napełni i zacznie mocno siorbać, zdjąć zaparzacz z ognia i zamknij pokrywkę. To jest bardzo ważny moment w całym procesie zaparzania kawy – jeśli dłużej przytrzymasz kawiarkę na ogniu, to kawa nabierze nieprzyjemnej goryczy, przypominającej przypalony smak.

6. Jak tylko napar przestanie wrzeć, przelać kawę do filiżanek lub karafki. Wedle uznania, można rozcieńczyć gorącą wodą lub dodać mleko. 

Kawiarka, nasze porady jak w niej przygotować kawę:

– lepiej używać wody przefiltrowanej; można użyć zimnej lub delikatnie podgrzanej, dla skrócenia procesu parzenia kawy.

– po każdorazowym użyciu dokładnie przepłucz i osusz kawiarkę oraz uszczelkę.

– do tego typu metody parzenia najlepiej sprawdza się świeża, średnio lub ciemno palona kawa, 100% Arabica.

– dla uzyskania gęstej, orzechowej lub z mlekiem, polecamy użyć ciemno palonych ziaren z domieszką Robusty.

– polecamy kawiarki stalowe; ta sama kawa zaparzona w kawiarce aluminiowej może smakować inaczej niż przygotowana w kawiarce stalowej; ponadto aluminiowe nie nadają się na płyty indykcyjne.

– kawa z kawiarki doskonale komponuje się z mlekiem.

Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie

  1. KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
  2. Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
  3. AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
  4. FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
  5. Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
  6. DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
  7. KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
  8. KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
  9. COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *