NOK czyli nauka o Kawie

DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.

Drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy. To nieskomplikowany sposób na wyczarowanie przepysznego i aromatycznego napoju w domowym zaciszu.

To najbardziej klasyczna metoda przygotowania kawy. Podkreśla zalety ziarna, wydobywa kwasowość i owocowe aromaty. Jest to po prostu stożkowy filtr, wykonany ze szkła, metalu, porcelany, a także plastiku. Warto wiedzieć, że każdy z materiałów ma inne właściwości. Żłobienia we wnętrzu drip-a powodują doskonały przepływ wody i wydobywają z kawy pełnię aromatów. Napar jest delikatny, o bardziej herbacianej konsystencji, a także bogaty w owocowe aromaty i kofeinę.

Poza wyborem samego urządzenia (oprócz klasycznego V60 znajdziemy też drip-y marek: Melita, Kalita Wilfa Svart Manual czy Chomka) znaczenie będzie miał jego rozmiar. Aktualnie są trzy warianty: 01 – mieszczący max. 25 g kawy, 02 – do ok. 40 g kawy i 03 – do 50 g kawy.

Do tej metody parzenia kawy pasują zarówno ziarna o owocowym profilu smakowym – takie jak z Etiopii, Kenii, Tanzanii czy Rwandy, jak i o czekoladowo – orzechowym – jak w przypadku ziaren z Brazylii, Salwadoru czy Gwatemali.

Ponadto muszą być dobrej jakości (najlepiej single), bo dripper jest urządzeniem, które wyłoni wszelkie defekty ziarna, wyczuwalne przy spożywaniu kawy (np. nieprzyjemny posmak palonej gumy czy tektury).

Do przygotowania kawy potrzebne są:

  1. Dripper
  2. Filtr
  3. Młynek do kawy
  4. Waga kuchenna
  5. Stoper
  6. Termometr
  7. 600 gramów przefiltrowanej wody
  8. 30 gramów kawy

Jak zrobić kawę metodą DRIP.

  1. Przygotować wodę do zagotowania.
  2. Zmielić kawę tak, by wielkością przypominała sól morską lub piasek gruboziarnisty, o wielkości ziaren 1-1,5mm;
  3. Umieścić odpowiedni filtr w drip – ie oraz zmoczyć go gorącą wodą, ponieważ taki zabieg pozwala na zneutralizowanie ewentualnego papierowego posmaku w kawie oraz nagrzeje oba naczynia przed rozpoczęciem parzenia kawy.
  4. Wsypać kawę do drip-a i delikatnie wyrównać poziom powierzchni (w tym celu możesz delikatnie potrząsnąć stożkiem). Połóżyć zaparzacz na karafce, dzbanku lub innym naczyniu, po czym wszystko umieścić na wadze, którą należy wyzerować.
  5. Zaczęcie powolnego zalewania kawy wodą okrężnymi ruchami, zaczynając od zewnętrznego brzegu, poruszając się w stronę środka (staraj się jednak nie polewać ścianek filtra). Przerwij dolewanie, kiedy waga wskaże 60 gramów. Upewnij się, że ziarna kawy są przykryte, nawet jeżeli musisz dodać jeszcze trochę wody. Cały proces zalewania powinien trwać około 15 sekund.
  6. Po około 30 sekundach powoli dolewać pozostałą część wody w kilku partiach z zachowaniem krótkich odstępów czasowych. Początkowo wlej 90 gramów wody, tak aby waga wskazała 150 gramów i odczekaj kolejne 45-60 sekund.
  7. Dolać kolejne 100 gramów wody (co w sumie daje już 250 gramów) – ten etap powinien trwać 15-20 sekund.
  8. Kiedy kawa przestanie przelewać się do naczynia, dolać ostatnie 100 gramów wody. Cały proces parzenia kawy w dripie powinien trwać 4 minuty -jeśli parzenie trwało dłużej niż 4 minuty to następnym razem spróbować grubiej zmielić ziarna i odwrotnie w przypadku krótszego parzenia.

Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy? Zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie

  1. KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
  2. Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
  3. AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
  4. FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
  5. Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
  6. DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
  7. KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
  8. KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
  9. COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *