dodaje energii do działania

FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę

rech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje (choć zetknąć się można także z takimi określeniami jak prasa francuska, press pot). Co zaskakujące największą popularność zdobył jednak w Wielkiej Brytanii oraz Danii.

Skonstruowany został w bardzo prosty sposób i tym samym jest bardzo prosty w obsłudze i czyszczeniu. To najczęściej szklany lub metalowy cylinder, z tłokiem wewnątrz, na końcu którego znajduje się sitko, odpowiadające szerokości naczynia.

Samo przygotowanie kawy zajmuje bardzo mało czasu – jest to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na przyrządzenie doskonałej kawy w domu. Główną zaletą tego typu urządzenia jest możliwość odseparowania fusów od naparu właśnie za pomocą prostego tłoka z sitkiem.

Przy zakupie french pressu warto zwrócić uwagę na jakość wykonania. Gorszej jakości plastik czy metal spowoduje, że jego sztuczny i nieprzyjemny posmak dostanie się do kawy. Dlatego też lepiej zainwestować w lepszej jakości urządzenie, a przed każdym zaparzaniem, należy przelać go wrzątkiem.

Parząc kawę we francuskiej prasce można sięgnąć po kawę wypalaną do espresso, jak i do metod przelewowych –  wszystko w zależności od preferencji, gustu, a czasem nawet od humoru! 

Do przygotowania kawy potrzebne są:

  1. French press
  2. Młynek do kawy
  3. Wagę kuchenną
  4. Stoper
  5. Termometr

Uwaga! Polecamy użyć kawy w skali 1:12 do wody (na 30 gramów kawy należy użyć 350 gramów przefiltrowanej wody)

Jak przygotować kawę w French Pressie?

  1. Zagotować wodę w czajniku (tyle, aby wypełnić french press), powinna mieć temperaturę około 95°C.
  2. Zmielić grubo kawę – zbyt drobne mielenie może przytkać sitko; wsypać kawę do french pressu.
  3. Zalać kawę gorącą wodą w dwóch porcjach – pierwsza jest mniejsza, w skali 1:2 (na 30 gramów kawy, użyj 60 gramów wody) i służy preinfuzji; kawa musi przeleżeć około 30 sekund, można ją delikatnie przemieszać; aa tym etapie wydobywane są najlepsze właściwości.
  4. Dolać pozostałą część wody i delikatnie nałożyć pokrywkę na urządzenie. Odczekać 4 minuty do zaparzenia kawy. 
  5. Zacząć opuszczać tłoczek delikatnym ruchem, aby odcisnąć fusy. Powinny się one ładnie “sprasować” na dnie naczynia. 
  6. Po zakończeniu całego procesu parzenia kawy należy ją natychmiast podać. Nie należy pozwolić jej zbyt długo leżeć w naczyniu, ponieważ może dojść do jej przeparzenia. I jak przy innych sposobach, po każdym użyciu dokładnie wyczyścić urządzenie, gdyż pozostałości po poprzednich parzeniach mogą być czynnikiem psującym smak kawy.

 

Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie

  1. KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
  2. Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
  3. AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
  4. FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
  5. Niezbyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
  6. DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
  7. KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
  8. KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
  9. COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.