rech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje (choć zetknąć się można także z takimi określeniami jak prasa francuska, press pot). Co zaskakujące największą popularność zdobył jednak w Wielkiej Brytanii oraz Danii.
Skonstruowany został w bardzo prosty sposób i tym samym jest bardzo prosty w obsłudze i czyszczeniu. To najczęściej szklany lub metalowy cylinder, z tłokiem wewnątrz, na końcu którego znajduje się sitko, odpowiadające szerokości naczynia.
Samo przygotowanie kawy zajmuje bardzo mało czasu – jest to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na przyrządzenie doskonałej kawy w domu. Główną zaletą tego typu urządzenia jest możliwość odseparowania fusów od naparu właśnie za pomocą prostego tłoka z sitkiem.
Przy zakupie french pressu warto zwrócić uwagę na jakość wykonania. Gorszej jakości plastik czy metal spowoduje, że jego sztuczny i nieprzyjemny posmak dostanie się do kawy. Dlatego też lepiej zainwestować w lepszej jakości urządzenie, a przed każdym zaparzaniem, należy przelać go wrzątkiem.
Parząc kawę we francuskiej prasce można sięgnąć po kawę wypalaną do espresso, jak i do metod przelewowych – wszystko w zależności od preferencji, gustu, a czasem nawet od humoru!
Do przygotowania kawy potrzebne są:
- French press
- Młynek do kawy
- Wagę kuchenną
- Stoper
- Termometr
Uwaga! Polecamy użyć kawy w skali 1:12 do wody (na 30 gramów kawy należy użyć 350 gramów przefiltrowanej wody)
Jak przygotować kawę w French Pressie?
- Zagotować wodę w czajniku (tyle, aby wypełnić french press), powinna mieć temperaturę około 95°C.
- Zmielić grubo kawę – zbyt drobne mielenie może przytkać sitko; wsypać kawę do french pressu.
- Zalać kawę gorącą wodą w dwóch porcjach – pierwsza jest mniejsza, w skali 1:2 (na 30 gramów kawy, użyj 60 gramów wody) i służy preinfuzji; kawa musi przeleżeć około 30 sekund, można ją delikatnie przemieszać; aa tym etapie wydobywane są najlepsze właściwości.
- Dolać pozostałą część wody i delikatnie nałożyć pokrywkę na urządzenie. Odczekać 4 minuty do zaparzenia kawy.
- Zacząć opuszczać tłoczek delikatnym ruchem, aby odcisnąć fusy. Powinny się one ładnie “sprasować” na dnie naczynia.
- Po zakończeniu całego procesu parzenia kawy należy ją natychmiast podać. Nie należy pozwolić jej zbyt długo leżeć w naczyniu, ponieważ może dojść do jej przeparzenia. I jak przy innych sposobach, po każdym użyciu dokładnie wyczyścić urządzenie, gdyż pozostałości po poprzednich parzeniach mogą być czynnikiem psującym smak kawy.
Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie
- KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
- Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
- AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
- FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
- Niezbyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
- DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
- KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
- KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
- COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.