Zorganizuj swoje własne #SocialEvents z Fundacją Innowacja!
Czy marzysz o wyjątkowym wydarzeniu, które łączy w sobie kreatywność, zabawę i rozwój? Chciałbyś zaoferować swoim gościom coś więcej niż tylko standardową rozrywkę? Fundacja Innowacja
COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno
Cold brew ostatnio jest niezwykle modną odmianą kawy. Jest przygotowywana bez użycia gorącej wody i z roku na rok coraz więcej osób decyduje się przetestować
EKSPRES KOLBOWY nie tylko dla profesjonalistów
Ekspres kolbowy, zwany także ekspresem ręcznym, półautomatycznym, manualnym bądź dźwigniowym to najpopularniejszy ekspres, “sterowany” manualnie przez baristów. Z pozoru wydawać by się mogło, że aparat
KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO
Kawa po turecku to wyjątkowy sposób przygotowywania kawy, który pochodzi jeszcze z XVI wieku, co sprawia że jest to prawdopodobnie najstarsza kawa przyrządzana do dzisiaj.
DRIP czyli przelewem do dobrej kawy
Drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy. To nieskomplikowany sposób na wyczarowanie przepysznego i aromatycznego napoju w domowym zaciszu. To najbardziej klasyczna metoda przygotowania
Niezbyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
Syfon został wynaleziony w latach 30. XIX wieku. Twórca tego urządzenia do dziś nie jest znany, gdyż to odkrycie przypisuje się zarówno francuskiej gospodyni domowej
FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę
rech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje (choć zetknąć się można także z takimi określeniami
AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę
AeroPress to genialnie proste w użyciu urządzenie. To prosta obsługa i niezwykły smak kawy. Wygląda dosyć niepozornie – przypomina dużą strzykawkę. Został wymyślony stosunkowo niedawno
Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX
Chemex to urządzenie przypominające laboratorium kawowe, służące do zaparzania kawy metodą przelewową. Przypomina laboratoryjne urządzenie dzięki temu, że został zaprojektowany przez chemika z krwi i
KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena
Kawiarka to alternatywa dla ekspresu, aby maksymalnie uprościć proces przygotowania aromatycznej kawy. Wynaleziono ją w latach 30-tych XX wieku we Włoszech. Obecnie można ją spotkać
NOK czyli Nauka o Kawie
Witamy cię w NOK czyli nauka o Kawie. Jest to zbiór naszych doświadczeń odnośnie kawy, smakowania, zaparzania. Znajdziesz tu różne ciekawostki dotyczące kawy oraz #SocialCafe.