Ekspres kolbowy, zwany także ekspresem ręcznym, półautomatycznym, manualnym bądź dźwigniowym to najpopularniejszy ekspres, “sterowany” manualnie przez baristów. Z pozoru wydawać by się mogło, że aparat ten jest prosty w obsłudze, jednak w praktyce wymaga sporej wiedzy na temat przyrządzania samego espresso.
Ekspres kolbowy nie jest najlepszym wyborem dla osób żyjących w pośpiechu, ale będzie najlepszym wyborem dla osób, które lubią prawdziwe espresso i napoje przygotowywane na jego bazie, takie, jak: cappuccino, latte, macchiato czy flat white.
Ekspres kolbowy wymaga drobnego zmielenia ziaren. Dzięki temu woda przepuszczana przez kolbę napotyka odpowiedni opór i powstaje ciśnienie, które pozwoli zabrać z drobno zmielonej kawy cały jej smak i aromat.
Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy? Zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie
Cold brew ostatnio jest niezwykle modną odmianą kawy. Jest przygotowywana bez użycia gorącej wody i…
Kawa po turecku to wyjątkowy sposób przygotowywania kawy, który pochodzi jeszcze z XVI wieku, co…
Drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy. To nieskomplikowany sposób na wyczarowanie przepysznego i…
Syfon został wynaleziony w latach 30. XIX wieku. Twórca tego urządzenia do dziś nie jest…
Frech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama…
AeroPress to genialnie proste w użyciu urządzenie. To prosta obsługa i niezwykły smak kawy. Wygląda…