NOK czyli nauka o Kawie

EKSPRES KOLBOWy nie tylko dla profesjonalistów

Ekspres kolbowy, zwany także ekspresem ręcznym, półautomatycznym, manualnym bądź dźwigniowym to najpopularniejszy ekspres, “sterowany” manualnie przez baristów. Z pozoru wydawać by się mogło, że aparat ten jest prosty w obsłudze, jednak w praktyce wymaga sporej wiedzy na temat przyrządzania samego espresso.

Ekspres kolbowy nie jest najlepszym wyborem dla osób żyjących w pośpiechu, ale będzie najlepszym wyborem dla osób, które lubią prawdziwe espresso i napoje przygotowywane na jego bazie, takie, jak: cappuccino, latte, macchiato czy flat white.

Do przygotowania kawy potrzebne:

  1. Młynek do kawy
  2. Ekspres ciśnieniowy kolbowy
  3. 7-10 gramów świeżo zmielonej kawy
  4. Przefiltrowana woda
  5. Tamper
  6. Waga kuchenna

Jak wykorzystać ekspres kolbowy do zaparzenia wyśmienitej kawy?

Ekspres kolbowy wymaga drobnego zmielenia ziaren. Dzięki temu woda przepuszczana przez kolbę napotyka odpowiedni opór i powstaje ciśnienie, które pozwoli zabrać z drobno zmielonej kawy cały jej smak i aromat.

  1. Wlać przefiltrowaną wodę do zbiornika na wodę. Włączyć ekspres, by podgrzać wodę, a także ogrzać sam sprzęt (najlepiej z 15-30 minut przed parzeniem kawy).
  2. Przepłukać grupę (czyli okrągły wylot ekspresu) – uruchomić na kilka sekund przepływ wody, aby przez grupę przeleciał ciepły strumień, który usunie resztki kawy i ogrzeje sprzęt przed parzeniem.
  3. Zmielić bardzo drobno ziarna kawy.
  4. Do kolby, a dokładniej do wewnątrz znajdującego się sitka, nasypać świeżo zmieloną kawę i wyrównać jej powierzchnię;użyć tampera, aby mocno docisnąć kawę.
  5. Umieścić kolbę w grupie i uruchomić przepływ wody. Po paru sekundach do filiżanki zacznie spływać ciemnobrązowe espresso; po ok. 20-25 sekundach strumień espresso nabierze jasnego koloru, co jest sygnałem do zakończenia ekstrakcji kawy; im dłużej woda będzie spływała do filiżanki, tym bardziej rozwodnione będzie espresso.

Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy? Zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie

  1. KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
  2. Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX.
  3. AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
  4. FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
  5. Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
  6. DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
  7. KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę. niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
  8. KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
  9. COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.
kontakt

Recent Posts

COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.

Cold brew ostatnio jest niezwykle modną odmianą kawy. Jest przygotowywana bez użycia gorącej wody i…

2 lata ago

KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO

Kawa po turecku to wyjątkowy sposób przygotowywania kawy, który pochodzi jeszcze z XVI wieku, co…

2 lata ago

DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.

Drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy. To nieskomplikowany sposób na wyczarowanie przepysznego i…

2 lata ago

Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.

Syfon został wynaleziony w latach 30. XIX wieku. Twórca tego urządzenia do dziś nie jest…

2 lata ago

FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę

Frech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama…

2 lata ago

AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę

AeroPress to genialnie proste w użyciu urządzenie. To prosta obsługa i niezwykły smak kawy. Wygląda…

2 lata ago