Cold brew ostatnio jest niezwykle modną odmianą kawy. Jest przygotowywana bez użycia gorącej wody i z roku na rok coraz…
Ekspres kolbowy, zwany także ekspresem ręcznym, półautomatycznym, manualnym bądź dźwigniowym to najpopularniejszy ekspres, “sterowany” manualnie przez baristów. Z pozoru wydawać…
Kawa po turecku to wyjątkowy sposób przygotowywania kawy, który pochodzi jeszcze z XVI wieku, co sprawia że jest to prawdopodobnie…
Drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy. To nieskomplikowany sposób na wyczarowanie przepysznego i aromatycznego napoju w domowym zaciszu.…
Syfon został wynaleziony w latach 30. XIX wieku. Twórca tego urządzenia do dziś nie jest znany, gdyż to odkrycie przypisuje…
Frech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje (choć zetknąć się…
AeroPress to genialnie proste w użyciu urządzenie. To prosta obsługa i niezwykły smak kawy. Wygląda dosyć niepozornie - przypomina dużą…
Chemex to urządzenie przypominające laboratorium kawowe, służące do zaparzania kawy metodą przelewową. Przypomina laboratoryjne urządzenie dzięki temu, że został zaprojektowany…
Kawiarka to alternatywę dla ekspresu, aby maksymalnie uprościć proces przygotowania aromatycznej kawy. Wynaleziono ją w latach 30-tych XX wieku we…
Witamy cię w NOK czyli nauka o Kawie. Jest to zbiór naszych doświadczeń odnośnie kawy, smakowania, zaparzania. Znajdziesz tu różne…