Kawa po turecku to wyjątkowy sposób przygotowywania kawy, który pochodzi jeszcze z XVI wieku, co sprawia że jest to prawdopodobnie najstarsza kawa przyrządzana do dzisiaj. Wbrew popularnym opiniom nie wystarczy zalać łyżeczki zmielonych ziaren wrzącą wodą. Proces przygotowania kawy po turecku jest znacznie bardziej skomplikowany.
Pewien cytat doskonale opisuje tą tradycyjną turecką kawę “Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość”. Swój głęboki, ciemny kolor kawa zawdzięcza właśnie odpowiednio drobno zmielonym ziarnom. Mawia się, że umiejętność parzenia kawy po turecku otwiera pannie drogę do serca rodziny swojego wybranka. Kwintesencją tak parzonej kawy jest jej intensywny smak, który łamie się słodyczą cukru.
W 2013 roku tradycja parzenia i picia kawy w Turcji została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Zbyt długie przygotowywanie kawy może spowodować, że piana opadnie, a kawa nabierze nieprzyjemnego posmaku. Przerwanie parzenia zbyt wcześnie z kolei sprawi, że w ogóle nie wytworzy się piana, która wpływa znacząco na smak kawy.
Kawa po turecku nie może być słodzona po jej zaparzeniu, ponieważ zupełnie zmieni to jej smak – i to niekoniecznie na dobre!
Chcesz się dowiedzieć więcej o różnych sposobach parzenia kawy? Zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie
Cold brew ostatnio jest niezwykle modną odmianą kawy. Jest przygotowywana bez użycia gorącej wody i…
Ekspres kolbowy, zwany także ekspresem ręcznym, półautomatycznym, manualnym bądź dźwigniowym to najpopularniejszy ekspres, “sterowany” manualnie…
Drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy. To nieskomplikowany sposób na wyczarowanie przepysznego i…
Syfon został wynaleziony w latach 30. XIX wieku. Twórca tego urządzenia do dziś nie jest…
Frech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama…
AeroPress to genialnie proste w użyciu urządzenie. To prosta obsługa i niezwykły smak kawy. Wygląda…