NOK czyli nauka o Kawie

NOK czyli Nauka o Kawie

Witamy cię w NOK czyli nauka o Kawie. Jest to zbiór naszych doświadczeń odnośnie kawy, smakowania, zaparzania. Znajdziesz tu różne ciekawostki dotyczące kawy oraz #SocialCafe.

Jak zaparzyć kawę, jakie są gatunki, jakie ma właściwości zdrowotne. Wszystko to postaramy się zebrać w jedno miejsce.

Trudno wyobrazić sobie dziś życie bez kawy. Magia jej zapachu o poranku pozwala dobrze zacząć dzień i z energią ruszyć do działań. Kawę pije się na całym świecie, ale w zależności od jego zakątku, spełnia ona inne funkcje. W Etiopii kawę się specjalnie celebruje,  na Kubie pije się razem z bliskimi, bo to dodatkowo umacnia więzi, podobnie jak wspólne posiłki. W krajach arabskich obowiązują rytuały i najpierw serwuje się ją najstarszym, a Włosi  nigdy nie dodają mleka i piją kawę o każdej porze dnia. Tym artykułem zaczynamy cykl Nauka o Kawie.

Kawa czarna, espresso, americano, flat white, latte, ristretto, mrożona… Nikogo już nie trzeba przekonywać o tym, jak wiele jest rodzajów kaw i metod jej parzenia, ale kilka podstawowych i naprawdę prostych zasad sprawi, że duży kubek kawy i małe espresso będą smakowały wyjątkowo, szczególnie w domowym zaciszu. Alternatywne metody parzenia kawy jak i te bardziej tradycyjne, przy użyciu ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, mogą wycisnąć z odpowiednio dobranej i właściwie zmielonej kawy całe bogactwo jej smaków i aromatów.

Jaką kawę pić? Tu nawet Nauka o Kawie nie pomoże? Bo…

Odpowiedź jest prosta. Taką, jaka smakuje najlepiej. A jaka smakuje najlepiej? Tego trzeba się dowiedzieć. Co jest nam potrzebne do uzyskania idealnego smaku kawy? Po pierwsze, dobrej jakości ziarna. Po drugie, odpowiedni do danej kawy oraz własnych preferencji smakowych sposób parzenia. Cykl NOK czyli Nauka o Kawie zaczynamy dość innowacyjnie czyli od końca.

Chcesz się dowiedzieć więcej zapraszamy do zapoznania się z NOK czyli Nauce o Kawie.

  1. KAWIARKA czyli włoski smak, sznyt i niska cena.
  2. Zwariowane laboratorium kawowe czyli CHEMEX
  3. AEROPRESS czyli tak samo genialny jak i prosty sposób na kawę.
  4. FRENCH PRESS czyli Francuski pomysł na szybką kawę.
  5. Niebyt znany, a bardzo efektowny sposób na kawę czyli SYFON.
  6. DRIP czyli przelewem do dobrej kawy.
  7. KAWA PO TURECKU czyli jedyny sposób wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
  8. KAWA Z EKSPRESU KOLBOWEGO czyli ukochana przez profesjonalistów na wyśmienitą kawę.
  9. COLD BREW czyli kawa, która daje kopa na zimno.

Nasze insipracje znajdujmy m.in. na:
kawa.pl
przyjacielekawy.pl
coffeedesk.pl
kawowy.guru
gorillacoffee.pl
focus.pl


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *